Historie

Historie

De Beekdaeler Muzikanten zijn in 2003 opgericht onder de naam Blaasorkest Elvira-Leontine.

Harmonie de Nederlanden 1840 was destijds verhinderd om een serenade te brengen aan een 50-jarig bruidspaar in verzorgingshuis Elvira-Leontine in Amstenrade. Een aantal oud-muzikanten, betrokken bij het verzorgingshuis, besloten toen om zelf een serenade te brengen. Onder leiding van Jan Cobben werden een paar nummers ingestudeerd. Dit viel in goede aarde bij de bewoners van het verzorgingshuis. Er werd dan ook besloten om hiermee verder te gaan. Er werden nog enkele muzikanten benaderd en zo ontstond Blaasorkest Elvira-Leontine.

Jarenlang werden er optredens verzorgd tijdens carnavalsmiddagen, kerstvieringen, processies en muziekmiddagen.

Het aantal optredens was beperkt tot een enkele keren per jaar en uitsluitend in Elvira-Leontine. Toen voorzitter Jacq. Lindelauf zijn 50-jarig huwelijksfeest vierde in het tegenover Elvira-Leontine gelegen buurtcentrum Koeteleboet werd hier van afgeweken. Het orkest speelde voor de eerste keer buiten Elvira-Leontine. Ook vanuit andere zorgcentra van de Cicero Zorggroep was belangstelling voor het blaasorkest en andere optredens buiten Elvira-Leontine volgden al snel.

De muzikale bezetting was in die tijd heel divers met trompetten, bugels, tuba’s, bas, klarinetten, saxofoons, trombones en fagot. Er werd muziek gespeeld voor het oudere publiek waaronder veel nummers van Ernst Mosch. Door de jaren heen veranderde de bezetting en werd het blaasorkest een blaaskapel met koperinstrumenten, 2 klarinetten, dwarsfluit en slagwerk.

Momenteel spelen we Egerländer/Böhmische muziek en de iets snellere Mährische muziek, waaronder ook enkele solo-werken. Maar ook populaire nummers zoals “Grüsse aus dem Musikantenstadl”, mooie walsen, tango’s en slows worden gespeeld. Muziek dus waarop gedanst kan worden.

De muzikale leiding is al jaren in handen van Wim Hermans. Hij speelt zelf mee op tenorhorn/bariton. Iedere woensdagavond repeteren we van 19:30 tot 21:30 uur in verzorgingshuis Elvira-Leontine. Omdat de meeste muzikanten ook nog actief zijn in andere muziekverenigingen is het aantal optredens per jaar nog steeds beperkt.

De jaarlijkse optredens in Huize Louise Brunssum en Op den Toren in Nuth zijn inmiddels een traditie geworden. De laatste jaren traden we op in Amstenrade, Brunssum, Hoensbroek, Munstergeleen, Nuth, Puth, Schinnen, Schinveld, Stein en zelfs in het buitenland bij Kurpark Aachen-Burscheid.

Omdat we momenteel veelal buiten verzorgingshuis Elvira-Leontine spelen en geregeld in de omliggende dorpen, hebben we in het najaar van 2017 besloten de naam van de blaaskapel te wijzigen in Beekdaeler Muzikanten, hetgeen ook goed aansluit bij de nieuwe naam van de fusiegemeente Beekdaelen (Onderbanken, Nuth en Schinnen).